Baroudeaur

Introduktion Baroudeur

Baroudeur – det virker som et navn en blog som denne bør have. 

Lige på og hårdt kan jeg sige at jeg endnu ikke ved hvilken tråd denne blog skal følge. Og hvem ved, måske bliver det aldrig helt klart for hverken os selv eller læseren. Ideén med bloggen er blot at skabe en scene hvorpå det som springer frem kan blive udstillet. Det kan være aktuelle sager som vi føler fortjener behandling, eller noget vi bliver motiveret til af feedback fra læsere som dig, eller noget mere velovervejet baseret på tendenser vi oplever eller tips og tricks som vi vil dele. Som med alt kreativt arbejde, kommer det bedste resultat hvis nogle, omend løse, rammer er opstillet. Dette er også forsøgt gjort her. Vi har således valgt at vi skal forsøge at begrænse os til Optimums hjørnesten; træning, ernæring, mental kondition såvel som cykling generelt, det værende fra elite til motionist niveau. Selvfølgelig kan et sidespor pludselig springe frem som simpelthen skal afsøges, hertil skal der også være plads. 

Som jeg startede med at skrive er Baroudeur et navn en togt som denne bør bære. Navnet refererer naturligvis til den optimistiske eller beregnende udbryder, som gang på gang ryster løb og fra tid til anden efterlader os, tilskuerne, måbende med klamme håndflader. Ordet, Baroudeur, kommer naturligvis, som så mange andre i vores cyklingsprog, fra fransk. Her betyder det eventyrer. Og jeg må indrømme at det er med en vis eventyrlyst en blog uden kurs eller mål fastsat startes op.

Sig Baroudeur i dag og de flestes tænker på Thomas De Gent. Den storslåede ihærdige og dramaskabende udbryderspecialist. Når inspiratoren De Gendt beslutter sig for at gå i udbrud foregår det med ligedele bravour og omtanke. Nogle gange holder opskriften hele vejen og andre gange skulle der mere til, men det er altid inspirerende og underholdende.

Kogt ind til en bouillonterning kan De Gendts talent bedst beskrives i dette års 8. etape ved Tour de France. Her cementerede han sin status som en af de førende Baroudeurs igennem tiderne. Først etablerede han udbruddet med tre andre højprofilerede ryttere i Terpstra, Di Machi og King. Så snart de havde skabt hullet til feltet, begynde De Gendt nedslidningen af sine medsammensvorne. Det var tydeligt at det aldrig var planen han skulle nær finalen med selskab. Over de godt og vel 200 kilometer udbruddet varede drejede De Gendt, ved det mindste tegn på svaghed, lidt for lidt skruen en tand. Den sidste i selskabet som blev sat var De Machi, blot 15 km fra stregen. Herefter var det alene mod mål for den hårde belgier.

De Gendt udtryk på opløbet røbede hans egen overraskelse over togtets success. Han angreb fra kilometer nul og på stregen havde han holdt et hårdt jagende felt af forfølgere bag sig. Måbende trillede han over stregen i en af årets mest mindeværdige sejre. Det var en demonstration i talent, udholdenhed, kraft og determination. Sammenfattet over de 200 km holdt De Gendt 343 watt i gennemsnit. Med en vægt på 69 kg giver dette 4,97w/kg. På en udgave af Touren hvor drama og show nærmest var daglig kost var denne 8. etape en som skillede sig ud fra mængden.

Hvad De Gendt gjorde denne dag, som han i nogen grad før har bedrevet og som han, forhåbentlig vil forsøge igen, kræver ikke alene en fysik velsignet af naturen og modnet ved hårdt arbejde, men det er nærmest med åndenød man skal strenge sig an for at begribe hvordan det må have været i hans sind, imens kroppen knoklede i syrebad. Umiddelbart kan man ved et hurtigt skimt fejlagtigt antage at De Gendts drivkraft er vrede eller i det mindste sult. Men, efter mere end bare et øjebliks iagtagelse, går det op for beskueren at De Gendts motivation ikke er nær så grov som først antaget. Man opdager at han finder velbehag, ja nærmest glæde ved at køre cykelløb på denne måde. Hans motivation er simpelthen er køre hårdt, ikke fordi det er sjovt, men fordi han kan.

Jeg kunne fortsætte med at kaste superlativer efter Thomas De Gendt, men jeg skal standse her, af fare for at bloggen skulle skifte navn til “De Gents fan blog”. Lad mig kort konkludere at Thomas De Gent er legemliggørelsen af ordet baroudeur – eventyrer – og vi er taknemmelige for hans forbillede.

Det er mit håb at fremtidige indlæg vil give læseren lidt yderligere indsigt i de mekanismer der ligger til grund for Optimums og ikke mindst denne blogs tilblivelse samt hvad der driver os bagved – jagten på perfektion, det vil sige os selv, vores ydelser og vores atleters præstationer. 

Om en cykelrytter er seriøs amatør, professionel på højeste niveau eller dedikeret motionist byder vores sport på historier om skønhed og drama, opofrelse og mod, nederlag og sejre. Der er således stof til megen refleksion.

Jeg håber du vender tilbage.

/ Kasper

baroudeaur, cykel træningsblog, cykelblog

Optimum er den komplette sparringspartner for begyndere, øvede og elite udholdenhedsatleter. Vi tilbyder en personlig træner, performance coach og ernæringsvejleder i én samlet pakke.

Sociale Media

  • Vi opdaterer løbende på de sociale medier

Designet af Plico A/S. All rights Reserved.