Opskrift på riskager

Opskrift på riskager til træning, løb og madpakken

Med denne opskrift på riskager har det aldrig været nemmere og billigere at lave lækre og sunde snacks til træningsturen. Riskager (rice cakes), ikke at forveksle med de ubamhjertige riskiks som kan købes i alle dagligvare butikker, og som har det med at fragmentere som en landmine ved første bid, er hverken besværlige at lave, opbevare eller transportere. De håndteres nemt på cyklen. De er pakket med energi og smag. De er lette at tykke og fordøje. Variationerne er utallige. Og, så kan de fryses, så du kan lave en stor portion til hele måneden.

Hvorfor købe dig fattig i prefabrikerede energisnacks fyldte med tilsætningsstoffer når du kan lave dine egne, fornuftige variationer for en brøkdel af prisen?

De professionelle cykelhold har alle en kok tilknyttet, der dagligt sysler med at producere disse mundrette, energimæssigt solide og lækre snitter til de altid sultne ryttere. Årsagen er simpe; rytterne elsker dem, diætisterne anbefaler dem og resultaterne taler deres tydelige sprog = de er pakket med god energi.

I dette indlæg giver vi et bud på to opskrifter på riskager, henholdsvis søde og salte, samt variationer til inspiration.

PRO TIP 1:

Når du har fundet ud af hvor lækkert det er at have en af disse energitætte snacks med i lommen, anskaf dig en riskoger. De koster ikke alverden. Optager lidt plads, men gør tilberedningen ubeskriveligt nemt. Du kommer langt på riskoger markedet for en femhundredelas.

RISKAGER – søde

Ingredienser

500 g Risottoris (alternativt grødris)

1 liter vand

200 g philadelphia classic/naturel

30 g kokosolie (vær opmærksom på at kokosolie, trods navnet, er en fast substans)

2 spsk rørsukker

20 g vaniljesukker

Fremgangsmåde

Skyl risene i en si. Kom dem derefter i en riskoger og tilsæt vand samt vaniliesukker og rørsukker. Kog jf. anvisning (ca. 20 min. i riskoger). Koges der i gryde på komfur, forvent en kogetid imellem 15-20 min.

Når risene er færdige, lad dem hvile i ti min. Vend nogle gange og tilsæt så kokosolie og Philadelphia. Rør godt rundt.

Hæld nu risgrøden ud i et fad, dækket med husholdningsfilm. Tryk grøden sammen og godt ud i hjørnerne.  Herefter pakkes grøden helt ind i folie (imens den er lun). Placer herefter pakken i køleskabet natten over (minimum seks timer).

Når risgrøden er afkølet skal den være klæg, men ikke smattet. Skær nu risgrøden ud i snitter og pak dem individuelt i madpakkepapir eller staniol. Riskagerne er nu spiseklar. 

Opbevares fire dage i køleskab eller tre måneder i fryser. 

Variationer

1. Erstat vaniliesukker med kanel eller muskatnød.

2. Tilsæt 2 spsk. peanutbutter og en håndfuld hakket chokolade sammen med kokosolie og Philadelphia. 

3. Tilsæt en håndfuld tranebær og 2 spsk. honning sammen med kokosolie og Philadelphia. 

4. Tilsæt en håndfuld blåbær og 1 spsk. ahornsirup sammen med kokosolie og Philadelphia.

PRO TIP 2:

Den tilsatte sukkerkilde giver et hurtigt energitilskud. Undgå derfor ikke denne essentielle ingrediens.

Næringsindhold

pr. 100 g:

153 kcal

Fedt 4,4 g

  • Heraf fra mættede fedtsyrer 3 g

Kulhydrater 25 g

  • Heraf fra sukkerarter 3 g

Protein 3 g

RISKAGER – salte

Ingredienser

500 g Risottoris (alternativt grødris)

1 liter vand

200 g philadelphia classic/naturel

30 g kokosolie (vær opmærksom på at kokosolie, trods navnet, er en fast substans)

100 g bacon

2 store æg

1 lille håndfuld forårsløg 

1 knivspids havsalt

1 lille håndfuld parmesan

Fremgangsmåde

Skyl risene i en si. Kom dem derefter i en riskoger og tilsæt en knivspids havsalt. Kog jf. anvisning (ca. 20 min. i riskoger). Koges der i gryde på komfur, forvent en kogetid imellem 15-20 min.

Steg bacon til den er knasende. Efter afdrypning hakkes/brækkes bacon skiverne i små stykker. Slå æggene ud på en pande og steg dem til røræg. Røræg og bacon kan afkøle på en tallerken. 

Hak forårsløg fint og vend i bacon og røræg.

Når risene er færdige, lad dem hvile i ti min. Vend nogle gange og tilsæt så kokosolie (vær opmærksom på at kokosolie, trods navnet, er en fast substans) og Philadelphia. Rør godt rundt. Tilsæt herefter bacon, røræg, purløg og reven parmesan (eller anden hård ost). Rør igen til alle ingredienser er jævnt fordelt.

Hæld nu risgrøden ud i et fad, dækket med husholdningsfilm. Tryk grøden sammen og godt ud i hjørnerne.  Herefter pakkes grøden helt ind i folie (imens den er lun). 

Placer herefter pakken i køleskabet natten over (minimum seks timer).

Når risgrøden er afkølet skal den være klæg, men ikke smattet. Skær nu risgrøden ud i snitter og pak dem individuelt i madpakkepapir eller staniol. Riskagerne er nu spiseklar. 

Opbevaring. 4 dage i køleskab eller 3 måneder i fryser. 

PRO TIP 3:

Denne salte variation egner sig bedst først på cykelturen. Den er lidt mere krævende at fordøje og uden den tilsatte sukker, mangler den den hurtige energi de søde riskager rummer. Nyd dem som et alternativ til de søde variationer. Virker også når du blot er på farten eller som snack i madpakken.

Næringsindhold

pr. 100 g:

160 kcal

Fedt 6 g

  • Heraf fra mættede fedtsyrer 3,7 g

Kulhydrater 20 g

  • Heraf fra sukkerarter 0,4 g

Protein 5,5 g

DIN TUR

Hermed et par opskrifter jeg håber vil tjene til glæde og inspiration. Prøv at find din egen variation af denne fantastiske snack. Og når du gør, del gerne egne billeder og opskrifter og tag vores Facebookside (@optimumcoaching.dk) eller Instagram (@optimumcoaching.dk).

Læs også indlægget om vores lækre Optimum Recovery Drink.

Velbekomme, 

/Kasper

Optimum er den komplette sparringspartner for atleter og motionister. For begyndere og eliteudøvere. Vi kan tilbyde specialiseret personlig træner, præstationscoach og ernæringsvejleder i én samlet pakke.

Sociale Media

  • Vi opdaterer løbende på de sociale medier

Designet af Plico A/S. All rights Reserved.